ČESKÁ HASIČSKÁ JEDNOTA

Několik důležitých rad od hasičů ČHJ Přelouč - nastala zima a topná sezóna je v plném proudu. Blíží se vánoce a oslavy příchodu nového roku.

26.11.2010 09:30

Při používání topidel dbejte na jejich správnou instalaci a údržbu. Pokud ještě topíte v kamnech na pevná paliva, odkládejte zcela vychladlý popel do popelnic nebo na jeho odkládání používejte kovové nádoby. Pokud máte plynové vytápění, překontrolujte si, zda máte platné revize na plynových spotřebičích a zda správně fungují. Při instalaci nového tepelného spotřebiče věnujte náležitou pozornost dodržení bezpečných vzdáleností od hořlavých materiálů. Komíny si nechte pravidelně čistit a kontrolovat. 

Vánoce jsou také obdobím pečení a vaření. Nenechávejte bez dozoru otevřený plamen plynového sporáku a dbejte zvýšené opatrnosti při vaření, aby nedocházelo ke vznícení připravovaných potravin.

Čas adventu si zpříjemňujeme zapalováním svíček na adventním věnci. Pokud doma svíčky zapálíte, dbejte na to, abyste nikdy neopustili byt či dům, dokud svíčky nezhasnete nebo samy nedohoří. To samozřejmě platí i pro vánoční stromky. Většina domácností však již dnes využívá spíše elektrické žárovkové svíčky, ale i u nich bychom měli dodržovat základní bezpečnostní pravidla. Tedy kupovat výrobky nejlépe v běžné prodejní síti, opatřené českým návodem použití a s příslušnými certifikáty. Dávejte pozor na děti, aby si bez dozoru nehráli se svíčkou nebo prskavkou.

Silvestrovskou noc si většina z nás nedovede představit bez rachejtlí a petard. Tato zábava přináší vedle krásné podívané i nebezpečí. Proto zábavnou pyrotechniku skladujeme tak, aby nebyla v dosahu dětí a na místech, kde nemůže dojít k její samovolné iniciaci. Pyrotechniku odpalujeme dle návodu venku, ne v bytě. Volíme především volná prostranství, aby rachejtle nemohla zalétnout pod střechu nebo oknem do objektů, kde by způsobila požár. Pokud chcete mít větší ohňostroj, svěřte jeho uspořádání do rukou odborníků.

 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.